Chemisch of natuurlijk verven?
Over natuurlijk verven zijn online behoorlijk wat mooie fotoverslagen en informatie te vinden. Chemisch verven gebeurt op veel grotere schaal maar blijft vaak buiten de aandacht. Benieuwd naar die chemische wereld bezoek ik een fabriek op een paar uur rijden buiten Mumbai. Hier worden onder andere vloeistoffen ontwikkeld die in fabrieken van Zara worden gebruikt. Nikhil werkt bij dat bedrijf en neemt me mee op pad!
Dharmendre's kleding
Dit is Dharmendre, een leraar aan het Indian Institute of Crafts en Design in Jaipur. Als we vragen wat hij draagt, vertelt Dharmendre dat hij graag moderne en traditionele kleding mixt. BIjvoorbeeld zijn broek met daarop een jagers jasje van een wollen khadi (handgesponnen en handgewoven) stof gemaakt. Op zijn iPhone laat hij zien hoe hij met zijn kledingstijl bezig is, waarin traditionele stukken een belangrijke rol spelen.
Anuj Sharma vertelt over veranderingen in ambacht en traditie.
Sharma is een mode ontwerper in Ahmbedabad en heeft zelf een nieuw ambacht ontwikkeld. Meestal wordt hij niet gezien als ambachtsman, en niet als iemand die bezig is met traditie. Zelf denkt hij daar anders over, want wanneer is iets een ambacht of traditie? Nu lijkt het soms alsof het pas als traditioneel wordt gezien wanneer iets 100 jaar oud is, en niet meer veranderd. Maar gaat de traditie niet juist over het delen met elkaar, wanneer een ambacht leeft door het uitoefenen ervan?
Het verhaal op de Mata Ni Pachedi
Kirit Chitara is een deelnemer aan de Textiel Factorij en werkte onder andere samen met Eline Groenewegen. Zelf maakt hij voornamelijk Mata Ni Pachedi's, handbeschilderde tempeldoeken waarop verhalen van de Mother Godess (Bhuva) worden verteld. Luister naar een fragment waarin Kirit verteld wat er wordt afgebeeld op een mata ni pachedi.
Waar is in het huidige India blokprint stof te vinden?
Een Spakenburger jak laten namaken in Mumbai
Overal op straat in Mumbai zijn naaiateliers te vinden. Wat zou er ontstaan als we ze vragen een Spakenburger jak na te laten maken?